Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Malen:
- Meng Khorasan graan en tarwe graan en maal het op de fijnste stand.
- Na het malen krijg je MEEL. Dit meel moet nu gezeeft worden. De bloem die je nu overhoud kan je gebruiken voor dit recept.
TIP: laat je graanmolen draaien zonder graan en plaats hem in de laagste stand. Hoor je een tikkend geluid dan staat deze te laag en moet je 2 klikken terugkeren (rechts draaien).
Kneden:
- Stort de mix KhorasanBLOEM en tarweBLOEM op het werkblad en maak er een kuiltje in.
- Giet het water, verse gist, zout en de zuurdesem in het kuiltje.
- Meng dit alles en kneed tot je een soepel en homogeen deeg hebt (8-10 minuten).
- Ideaal is een deegtemperatuur van 24°C na het kneden!
- KHORASAN BROOD rijst minder dan bij brood met tarwebloem, schrik dus niet als het brood minder volume heeft.
TIP: Als je voelt dat het deeg te vast is, voeg er dan extra water aan toe!
TIP: MACHINAAL KNEDEN kan hier zeker ook toegepast worden! Breng alle ingrediënten in de kom en kneed met de deeghaak voor 5 minuten op een trage snelheid en 3 minuten op een hoge snelheid.
Verwerking:
- Vorm een bal met het deeg en dek het af met een (licht) vochtige handdoek.
- Laat de deegbol gedurende 90 minuten rijzen op een aangename temperatuur.
TIP: leg je deegbol in een kom met daarop een vochtige handdoek. Op die manier koelt het deeg niet teveel af en loopt het niet van de tafel.
- strooi een beetje tarweBLOEM op je werkblad en leg je deeg erop. Druk nu met beide handen voorzichtig het deeg plat. Vouw de zijkanten naar binnen en druk deze lichtjes aan.
- Rol de bovenkant voorzichtig naar binnen en druk dit aan met de palm van de hand. Rol zo verder het deeg op tot een cilinder.
TIP: behandel het deeg voorzichtig zodat niet alle lucht ontsnapt.
- Bestuif het RIJSMANDJE met tarweMEEL, rijkelijk bestrooien is hier de boodschap! Leg het deegtuk met de onderkant naar boven in het RIJSMANDJE (met het "slot" naar boven).
- Dek het RIJSMANDJE af met een vochtige handdoek en laat het rijzen voor 90 minuten op een aangename temperatuur.
Bakken:
- Plaats een lege bakvorm op de bodem van de oven en verwarm de oven voor op 225°C.
- leg een blad bakpapier op een bakplaat en draai het RIJSMANDJE voorzichtig om op het bakpapier.
- Maak nu een tekening naar wens in de bovenkant van het brood..
- Giet 50 ml water in de lege bakvorm en plaats de bakplaat met je brood in de oven.
TIP: door een beetje water te gieten in de voorverwarmde oven maak je stoom! Deze stoom heb je nodig om het deegstukje te laten ontwikkelen tot een groter brood!
- Bak het brood voor 40 - 45 minuten (800 gram brood), kleiner brood bakt korter !
AFWERKING: Leg het brood na het bakken onmiddellijk op een rooster om af te koelen. Op deze manier blijft het brood heerlijk krokant.