Zuurdesem

De smaakmaker voor uw brood
Zuurdesem
240

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

DAG 1

  • Meng met een lepel :

20 gram roggeMEEL

20 gram water

5 gram honing

  • Dek de kom af met een theedoek en zet de kom gedurende 24 uur in de buurt van een warmtebron (nooit rechtstreeks op de verwarming plaatsen!).

DAG 2

  • Op het oppervlak van je startmengsel krijg je kleine belletjes... het begin van het natuurlijk gistingsproces.
  • Neem een grotere kom en meng :

40 gram roggeMEEL

40 gram water

5 gram honing

  • Roer het mengsel van DAG 1 erdoor.

Dit noemen we het "voeden" of "opfrissen" van je zuurdesem.

  • Dek de kom af met een theedoek en zet de kom gedurende 24 uur in de buurt van een warmtebron (nooit rechtstreeks op de verwarming plaatsen!).

DAG 3

  • Je krijgt nu meer belletjes dan op dag 2, je merkt zelfs dat het aan het gisten is!
  • Neem een grotere kom en meng :

80 gram roggeMEEL

80 gram water

  • Roer het mengsel van DAG 2 erdoor.
  • Dek de kom af met een theedoek en zet de kom gedurende 24 uur in de buurt van een warmtebron (nooit rechtstreeks op de verwarming plaatsen!).

DAG 4

  • Voeg aan het mengsel van DAG 3 het volgende toe :

100 gram tarweBLOEM

100 gram water

  • Roer het mengsel goed door. Je zelfgemaakte zuurdesem is klaar voor gebruik.
  • Het mengsel kan je vergelijken met een pannenkoekenbeslag, licht zuur van smaak.

TIP: wanneer je je zuurdesem voor meerdere dagen (max 3 dagen) wil bewaren dan kan dit in de frigo! Steek je zuurdesem wel in een afgesloten glazen pot.

ZUURDESEM BEWAREN

  • Zuurdesem leeft! Door de aanwezige gisten blijft je zuurdesem leven. Het is daarom noodzakelijk om je zuurdesem na 3 dagen opnieuw te "voeden".

Het "voeden" doe je door volgende stappen te doorlopen:

1/ Weeg je zuurdesem.

2/ Voeg 50% water en 50% tarweBLOEM toe op DE HELFT van het gewicht van je zuurdesem.

Voorbeeld: 200 gram zuurdesem = 50 gram water + 50 gram tarweBLOEM

  • Meng de ingrediënten goed door elkaar en plaats je zuurdesem opnieuw in de frigo.
  • Herhaal dit "voeden" elke 3 dagen...