Ingrediënten:
Bereidingswijze:
DAG 1
- Meng met een lepel :
20 gram roggeMEEL
20 gram water
5 gram honing
- Dek de kom af met een theedoek en zet de kom gedurende 24 uur in de buurt van een warmtebron (nooit rechtstreeks op de verwarming plaatsen!).
DAG 2
- Op het oppervlak van je startmengsel krijg je kleine belletjes... het begin van het natuurlijk gistingsproces.
- Neem een grotere kom en meng :
40 gram roggeMEEL
40 gram water
5 gram honing
- Roer het mengsel van DAG 1 erdoor.
Dit noemen we het "voeden" of "opfrissen" van je zuurdesem.
- Dek de kom af met een theedoek en zet de kom gedurende 24 uur in de buurt van een warmtebron (nooit rechtstreeks op de verwarming plaatsen!).
DAG 3
- Je krijgt nu meer belletjes dan op dag 2, je merkt zelfs dat het aan het gisten is!
- Neem een grotere kom en meng :
80 gram roggeMEEL
80 gram water
- Roer het mengsel van DAG 2 erdoor.
- Dek de kom af met een theedoek en zet de kom gedurende 24 uur in de buurt van een warmtebron (nooit rechtstreeks op de verwarming plaatsen!).
DAG 4
- Voeg aan het mengsel van DAG 3 het volgende toe :
100 gram tarweBLOEM
100 gram water
- Roer het mengsel goed door. Je zelfgemaakte zuurdesem is klaar voor gebruik.
- Het mengsel kan je vergelijken met een pannenkoekenbeslag, licht zuur van smaak.
TIP: wanneer je je zuurdesem voor meerdere dagen (max 3 dagen) wil bewaren dan kan dit in de frigo! Steek je zuurdesem wel in een afgesloten glazen pot.
ZUURDESEM BEWAREN
- Zuurdesem leeft! Door de aanwezige gisten blijft je zuurdesem leven. Het is daarom noodzakelijk om je zuurdesem na 3 dagen opnieuw te "voeden".
Het "voeden" doe je door volgende stappen te doorlopen:
1/ Weeg je zuurdesem.
2/ Voeg 50% water en 50% tarweBLOEM toe op DE HELFT van het gewicht van je zuurdesem.
Voorbeeld: 200 gram zuurdesem = 50 gram water + 50 gram tarweBLOEM
- Meng de ingrediënten goed door elkaar en plaats je zuurdesem opnieuw in de frigo.
- Herhaal dit "voeden" elke 3 dagen...