Frangipane met speltbloem

niets beter dan een frangipane bij de koffie.
Frangipane met speltbloem
120

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Voorbereiding

  • Maal de spelt op de fijnste stand en zeef de grove zemelen eruit. Houd de bloem om deze heerlijke taart te maken.

  • Zet de boter op kamertemperatuur zodat deze beter kan verwerkt worden.

Recept Taartenbodem:

  • Neem 240 gram boter en klop deze tot een gladde massa.
  • Voeg 120 gram suiker en het zakje vanillesuiker toe en klop op maximale snelheid voor een 3 tal minuten.

  • Voeg 2 dooiers en 1 ei toe aan het mengsel en meng voor 1 minuut op maximale snelheid.
  • Voeg de bloem toe en meng kort op lage snelheid tot alle bloem is opgelost.

  • Verpak in folie en plaats in de koelkast voor 30 minuten.

Recept frangipane-vulling:

  • Neem 200 gram boter en klop deze tot een gladde massa.
  • Voeg 250 gram suiker toe en klop op maximale snelheid voor een 3 tal minuten.

  • Voeg 2 eieren toe en klop op maximale snelheid voor 1 minuut.
  • Voeg het amandelpoeder en het amandelextract toe en klop verder op maximale snelheid voor 1 minuut.
  • Voeg nu de bloem toe en meng op lage snelheid tot alle bloem is opgelost, klop nu verder op maximale snelheid voor een 3 tal minuten.
  • Giet de melk voorzichtig bij het mengsel en klop tot alles gemengd is tot een homogene massa.

Voor een optimale vulling is het beter deze 1 dag op voorhand te maken! De smaak komt nog beter uit en je taart zal veel luchtiger zijn.

Opbouw van de taart

  • Rol het deeg voor de taartbodem uit tot een 2-3 mm.

  • Smeer je taartenvorm in met boter en leg het deeg erover.

  • Druk het deeg goed in de hoeken.
  • Snij (rol) de randen af.

  • Plaats de vorm voor een 10-tal minuten in de koelkast.
  • Terwijl de taartenvorm aan het rusten is in de koelkast kunnen we onze vulling klaarmaken.
  • Haal de vulling uit de koelkast (indien je deze op de vorige dag gemaakt hebt) en doe deze in de keukenmachine.
  • Klop de vulling voor 5 minuten op maximale snelheid. De vulling zal wit en luchtig worden.
  • Haal de vorm uit de koelkast en leg een dun laagje abrikozen confituur op de bodem.

  • Bedek de vorm nu met de vulling en strijk alles mooi glad.

  • Snij vormpjes en streepjes uit het overige deeg van de taartenbodem en bedek hiermee de taart.

Bakken

  • Voorverwarmde oven van 160-170°C voor 60 minuten.

  • Na het bakken direct uit de taartenvorm op een grill.

Afwerking

  • Bestrijk de taart met confituur.
  • Werk af met bloemsuiker of cocosrasp

SMAKELIJK