Krentenbrood met zuurdesem
Een smaakpallet van granen en heerlijke zwarte krenten.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Voorbereiding
Deegbereiding
- Meng het bloemmengsel, water, zuurdesem voor 4 minuten op de laangste stand van je kneedmachine of met de hand en laat deze rusten voor 30 minuten (autolyse).
- Voeg gist, zout toe en kneed 4 minuten op de laagste stand en 3 minuten op stand 3-4.
- Verwijder het water van de krenten en dip deze lichtjes droog.
- Voeg de krenten toe aan het deeg en meng nog 1 minuut op stand 3-4.
- De deegtemperatuur moet ongeveer 24°C zijn op het einde van het kneden.
- Plaats het deeg in een met olie ingestreken bewaarpot en laat het rusten voor 60 minuten op kamertemperatuur.
- Vouw het deeg in 4 en laat opnieuw 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Bestrooi een rond rijsmandje overvloedig met bloem.
- Maak het deeg op tot een bol en leg het , met het slot naar boven, in het rond rijsmandje.
- Strooi bloem op het brood en dek af met een propere handdoek.
- Laat nu 60 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Plaats het brood in de frigo (8-10°C) voor 24 uur.
Afwerking
- Haal na 24 uur het brood uit de frigo en laat voor een 30-tal minuten klimatiseren op kamertemperatuur.
- Draai het brood voorzichtig om op een inschietplank.
- Breng met een scherp mes de tekening aan.
Bakken
- Verwarm de oven op voorhand tot een temperatuur van 250-260°C.
- Heb je een pizzasteen dan is het belangrijk deze minstens 1 uur op te warmen in de oven!
- Plaats een bakplaat onderaan in de oven.
- Steek nu het broodje in de oven.
- Giet 100 ml koud water op de bakplaat onderaan in de oven.
- Sluit de deur.
- Laat nu bakken voor 10 minuten op 250°C
- Zak de temperatuur tot 210°C voor 30 minuten.
- Bak nog 10 minuten op 220°C
- Bij het uitovenen plaats je het brood het best op een grill om af te koelen.
SMAKELIJK