Krentenbrood met zuurdesem

Een smaakpallet van granen en heerlijke zwarte krenten.
Krentenbrood met zuurdesem
1800

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Voorbereiding

Deegbereiding

  • Meng het bloemmengsel, water, zuurdesem voor 4 minuten op de laangste stand van je kneedmachine of met de hand en laat deze rusten voor 30 minuten (autolyse).
  • Voeg gist, zout toe en kneed 4 minuten op de laagste stand en 3 minuten op stand 3-4.
  • Verwijder het water van de krenten en dip deze lichtjes droog.
  • Voeg de krenten toe aan het deeg en meng nog 1 minuut op stand 3-4.
  • De deegtemperatuur moet ongeveer 24°C zijn op het einde van het kneden.
  • Plaats het deeg in een met olie ingestreken bewaarpot en laat het rusten voor 60 minuten op kamertemperatuur.
  • Vouw het deeg in 4 en laat opnieuw 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Bestrooi een rond rijsmandje overvloedig met bloem.
  • Maak het deeg op tot een bol en leg het , met het slot naar boven, in het rond rijsmandje.

  • Strooi bloem op het brood en dek af met een propere handdoek.
  • Laat nu 60 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Plaats het brood in de frigo (8-10°C) voor 24 uur.

Afwerking

  • Haal na 24 uur het brood uit de frigo en laat voor een 30-tal minuten klimatiseren op kamertemperatuur.
  • Draai het brood voorzichtig om op een inschietplank.

  • Breng met een scherp mes de tekening aan.

Bakken

  • Verwarm de oven op voorhand tot een temperatuur van 250-260°C.
  • Heb je een pizzasteen dan is het belangrijk deze minstens 1 uur op te warmen in de oven!
  • Plaats een bakplaat onderaan in de oven.
  • Steek nu het broodje in de oven.
  • Giet 100 ml koud water op de bakplaat onderaan in de oven.
  • Sluit de deur.

  • Laat nu bakken voor 10 minuten op 250°C
  • Zak de temperatuur tot 210°C voor 30 minuten.
  • Bak nog 10 minuten op 220°C
  • Bij het uitovenen plaats je het brood het best op een grill om af te koelen.

SMAKELIJK