Luikse Wafels

Heerlijke warme wafels met stukjes suiker.
Luikse Wafels
180

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Materiaal

graanmolen

zeef

weegschaal

mengkom

bakplaat, plasticfolie of nate handdoek

voorverwarmd wafelijzer (hoogste stand)

Bereidingswijze

  • Na het malen van de tarwe zeven we het meel, de tarwe-zemelen houden we aan de kant om te gebruiken in brood of in yoghurt als ontbijt.
  • De tarwe bloem storten we in de mengkom van de keukenrobot.
  • Voeg de vanille suiker, suiker, bakpoeder, zout toe aan de tarwe bloem en meng deze op lage snelheid.
  • Voeg de zachte boter toe (niet gesmolten) en meng op lage snelheid.
  • Los ondertussen de gist op in de melk en voeg toe aan het bloem/boter mengsel.
  • Eenmaal alles goed gemengd voegen we de eieren en dooier toe.
  • Meng voor 2 minuten om middelmatige sneheid.
  • Leg de deegbol in een kom en bedek met een natte handdoek of plasticfolie.
  • Laat rusten in de keuken voor 90 minuten (de bol zal verdubbelen in volume).

  • Meng nu de parelsuiker onder het deeg.
    • duw het deeg plat op tafel.
    • giet de parelsuiker erop.
    • vouw alles mooi dicht.
    • snij in stukken met een mes en leg de stukken op elkaar.
    • druk terug goed plat .
    • snij in stukken met een mes en leg de stukken op elkaar.
    • druk terug plat.
    • Indien goed gemengd mag je stoppen ,anders nog 1 keer herhalen.
  • Weeg stukjes af van 70 gram.
  • Maak hier bolletjes van en leg deze op een bakplaat die bedekt is met een handoek of plasticfolie.
  • Laat afgedekt rusten voor 30 minuten in de keuken.

Bakken

  • Verwarm je wafelijzer (mag met grote of met kleine vierkantjes zijn) op maximale temperatuur
  • Leg 1 bolletje per kant en druk het lichtjes plat.
  • sluit het wafelijzer volledig en bak voor exact 2 minuten.
  • haal de wafels voorzichtig uit (WARM....ik herhaal HEEEEL WARM)

TIP

Als je geen verse gist hebt in huis, neem dan droge gist = de helft van de hoeveelheid verse gist (dus ipv 40 gram verse gist = 20 gram droge gist).

Bak de wafels 1,5 minuten, haal ze uit, laat ze afkoelen op een bord. Daarna kan je deze 30 seconden opwarmen in je wafelijzer om op te eten.

Voor de DESEMBAKKERS onder ons! De gist kan perfect vervangen worden door DESEM (probeer ons Back-Ferment maar)! Maak het deeg dan vandaag en laat rusten tot morgen (zonder de parelsuiker) in de koeling. Na 24 uur uithalen, suiker ondermengen, 1 uur rusten (iets langer dus) en bakken maar!!!!!