Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Voorbereiding
- Maal tarwe en spelt graan op de laagste stand met de fidibus 21, fidibus 21 classic, fidibus 21 medium of de magic.
- Zeef de tarwe en het spelt
- houd de bloem.
Deeg maken
- Weeg alle grondstoffen af .
Autolyse
Autolyse is een rustperiode van de bloem en het water zonder de andere ingredienten. Het voordeel van Autolyse zit hem in de extra toevoeging van water, een elastischer deeg en een krakantere korst na het bakken.
- Breng de tarwebloem en de speltbloem in een kom
- Voeg het water toe
- meng voor 4 minuten op de laagste stand .
- Laat 30 minuten rusten
Kneden
- Voeg zout, gist en zuurdesem toe aan je Autolyse-mengsel.
- Kneed voor 10 minuten op de laagste stand en voor 1 minuut op de snelste stand.
Rusten
- Na het kneden dek je de kom af met een vochtige doek en laat je het deeg rusten voor 30 minuten.
- Vouw het deeg in 4 en laat opnieuw 30 minuten rusten.
Opmaak
- maak voorzichting een mooie bol met het deeg en plaats het omgekeerd in een rijsmandje.
zorg ervoor dat je rijsmandje voldoende met bloem is bestrooid!
Rusten
- laat het rijsmandje een 30 tal minuten in omgevingswarmte staan.
- Plaats daarna het rijsmandje in de frigo voor minstens 6 uur.
Na 6 uur in de koeling kan je het broodje beginnen afbakken. Je kan het ook langer in de koelkast laten tot een maximum van 24 uur! Probeer dit zeker uit ....superlekker!
Bakken
- Haal het broodje uit de koeling en draai het om op een bebloemd oppervlak.
- Laat het 45-60 minuten "rusten" in omgevingstemperatuur.
- Verwarm de oven ondertussen tot 250°C
- Snij het broodje in en plaats het in de oven.
- Bak voor 45 minuten op 225°C.